top of page

TŰZIJÁTÉK 2023

TŰZIJÁTÉK - AUGUSZTUS 20. - SZENT ISTVÁN NAPI ÜNNEPSÉG

A BUDAPEST PLAYHOUSE ISMÉT AZ AUGUSZTUS 20-I TŰZIJÁTÉK KREATÍV CSAPATÁNAK ÉLÉN

 

Az előző két év dramatizált, történetmesélő tűzijátékai új hagyományt teremtettek az augusztus 20-i Szent István napot megkoronázó látványosságból. A hatalmas sikerű show nemcsak a magyarok, de az ország külföldi vendégei közt is óriási népszerűségnek örvend és nemzetközileg is elismertté vált. Idén a művészeti és technikai alkotógárda megkísérli felülmúlni az eddigi sikert: a Margit hídtól a Petőfi hídig elterülő szakaszon lesz megcsodálható a tűzijáték, emellett fényfestést kap a Parlament, a Nemzeti Galéria és a Gellért-hegy. A műsort különleges, két részes drónshow, valamint fény- és lézershow egészíti ki.

 

A szemet gyönyörködtető látványosság igazi gerincét azonban idén is a történet adja, mely ismét az ősidőktől foglalja össze nemzetünk történetét, abból az új szemszögből, hogyan lett Szent István munkájának köszönhetően a pogány magyar földből keresztény európai állam, Mária Királysága. István király halála előtt országát Szűz Mária kezébe adta, aki az egyházi hagyomány szerint a magyarok védőszentjeként óvja hazánkat azóta is. Az új műsorban kiemelt szerepet kap a női princípium, az anyaság, a termékenység, mely az életet adó magyar földet is jelenti számunkra.

 

A grandiózus show-t idén harmadszorra tervezi a Budapest Playhouse alkotó-párosa, Iványi Árpád és Réti Barnabás. A történet Emese álmával kezdődik, mikor a pogány kor asszonya a jövő magyar hazájáról jövendölt, és Szent István királyunk imájával zárul, melyben országunkat Mária királyságává emelte.

 

A show gerincét adó nagyzenekari művet ezúttal is Elek Norbert hangszereli, a fényfestés Besnyő Dániel munkája, a különleges drón-showt idén először a Visual Europe Group csapata készíti. Az alkotók célja, hogy az eddigi sikereket felülmúló, emlékezetes műsor tanúi lehessünk augusztus 20-án, mely amellett, hogy káprázatos látványosságot jelent, szívünkben is megerősíti a nemzeti büszkeséget és ápolja gyökereink és a több mint ezeréves magyar állam szeretetét.

 

 

 

A 2023. évi Szent István Napi tűzijáték művészeti koncepcióban résztvevő alkotók:

Művészeti koncepció: Iványi Árpád és Réti Barnabás (BUDAPEST PLAYHOUSE)

Művészeti rendező: Iványi Árpád

Dramaturg, kreatív konzultáns: Réti Barnabás

Szövegíró: Ugron Zsolna

Zenei vezető: Elek Norbert zeneszerző-hangszerelő, zongoraművész,

az Élősködők c. Oscar-díjas film hangszerelője

Fényfestés és fénytervező: Besnyő Dániel -vizuális művész (CENTRUM PRODUCTION)

Közreműködik a Budapest Scoring Orchestra és szólisták,

a hangjáték szereplői: Anga-Kakszi István és Pápai Erika színművészek

Sajtó / TV / Rádió
bottom of page