top of page

TŰZIJÁTÉK 2022

TŰZIJÁTÉK 2022 - AUGUSZTUS 20. - SZENT ISTVÁN NAPI ÜNNEPSÉG

A BUDAPEST PLAYHOUSE ISMÉT AZ AUGUSZTUS 20-I TŰZIJÁTÉK KREATÍV CSAPATÁNAK ÉLÉN

 

Büszkék vagyunk, hogy idén is minket ért a megtisztelő felkérés, hogy augusztus 20-i nemzeti ünnepünkön mi tervezhessük meg a Szent István napi hagyományos fővárosi tűzijáték művészeti koncepcióját. A tavaly nagy sikert aratott történetmesélő, komplex show volt az első, mely a Budapest Playhouse innovatív formátumában került kiállításra: hat fejezetben meséltük el az államalapítás történetét, az ősidők káoszától a koronázásig és a keresztény állam születéséig.

Az idei évben is hosszú hónapokon át, kitűnő művészekkel (színészekkel, énekesekkel, zenészekkel), szakemberekkel, technikai tanácsadókkal dolgoztuk ki azt a rendhagyó kreatív koncepciót, amivel összművészeti, dramatizált produkcióvá változtathatjuk a megszokott tűzijátékot. A történet és hangjáték megálmodása, megírása mellett, ezúttal is feladatunk volt a fényfestés, fényshow és drónjáték beillesztése a történetbe, a zenei anyag összeállítása, a látványelemek tervezésének szupervíziója és a rakéták koreográfiájának meghatározása. A szerteágazó és sokszor kimerítő, de nagyon izgalmas és örömteli munkafolyamatban idén is partnerünk volt a Nuvu Kft, a Centrum Production csapata, a Visual Europe Group, valamint először a Moonlight Event Rendezvényszervező Kft.

A magyar történelem, államalapító királyunk krónikája rendkívül hálás téma, amit ezerféleképpen fel lehet dolgozni. Mi ezúttal is arra törekedtünk, hogy ne csupán a múltba nézzünk - úgy beszéljünk Szent István királyunk emlékéről, hogy a mai világ nehézségei közt élő emberek és a jövő generáció számára is megélhetővé tegyük hazánk történelmi örökségét. A mai, puskaporos időkben szeretnénk, ha az idei ünnep nemcsak az ország születésnapja, de az élet, a béke, a szeretet és összetartozás ünnepe is lenne, ezért egy különleges mesét varázsolunk a Duna közel 4 km-es szakaszára a Margit hídtól a Petőfi hídig: egy gyermek álmát kísérhetjük végig, aki mesebeli történelmi utazásra indul a Szent Korona szellemével, végigtekintve Magyarország születésétől az elmúlt 1000 év krónikáján. A kisgyermek jelképezi a jövő magyarjait, és a bennünk élő gyermeket, a bátorságot, játékos kíváncsiságot, tanulni vágyást és életszeretetet.

A közös kultúra, történelem összeköt minket, és hisszük, hogy a sok vita és széthúzás ellenére mi, magyarok együtt, büszkén és emelt fővel ünnepelhetjük a több mint ezeréves magyar állam keletkezését. Alkotó művészemberek lévén, számunkra a történetek mesélése szenvedély és öröm, és ez nemzeti ünnepünk tekintetében kiemelten fontos. Produkcióinkban mindig az emberi létezést és az egyetemes sorskérdéseket helyezzük középpontba, és mindig törekszünk arra, hogy művészetünk összekötő erő lehessen nézőink számára. Idén is az egész nemzet számára szeretnénk valami különlegeset alkotni, minden magyarnak és minden olyan külföldön élőnek, aki érdeklődik kultúránk, történelmünk iránt.

Fogadják nyitott szívvel, szeretettel idei produkciónkat, melynek részleteiről a következő hetekben többet is elárulunk. Boldog, méltóságteljes ünneplést kívánunk mindenkinek!

Iványi Árpád és Réti Barnabás,

A Budapest Playhouse vezetői

Az augusztus 20-i visszaszámlálásig éljük át újra a tavalyi Tűz és Fények Játéka élményét, mely eleink történetét mesélte el.

bottom of page